Endüstri 4.0 Ne hakkında konuşuyoruz?

  • Endüstri 4.0 temel bilgileri

Büyük Veri, tümleşik veri işleme, mobil internet ve bulut bilişim geleceğin üretim ortamları üzerinde etkisi olacak yeni dijital teknolojilerdir. Dördüncü sanayi devrimi başladı.

Endüstri 3.0 1970'lerin sonra ana üretkenlik kazanımlarını oluşturan bilgisayar destekli otomasyon çağını tarif etmektedir. Endüstri 2.0 elektrik enerjisi kullanan seri üretimin başlangıcına işaret ederken Endüstri 1.0 kas gücünden buhar ve su şeklinde oluşturulan fiziksel enerjiye geçişi tarif etmektedir.

Peki Endüstri 4.0 tam olarak nedir?

Bu terim montaj, bakım, onarım, pazarlama ve bertaraf gibi dijital olarak entegrasyonu yapılan üretim için tüm yeni fırsatları kapsamaktadır. Bu, sadece entegre edilip merkezden kontrol edilmeyen (Endüstri 3.0), aynı zamanda da dijital bilgiler temelinde merkezi olmayarak bağımsız kararlar alan ve bunları üretim sisteminin genelinde bir araya getiren makine ve bileşenleri içermektedir. Zaman içerisinde adaptif sistemler oluşturulacaktır.

Endüstri 4.0 Terim ve tanımlar

Endüstri 4.0 veya dijitalleşmeyle ilgili tartışmalarda bir dizi terim sıklıkla kullanılmaktadır. Bu bağlamda bizim için en önemli üç tanesi şu şekildedir:

Hizmetlerin İnterneti

Zihinde canlanan Hizmetlerin İnternetinde hizmetler ve fonksiyonlar hassas yazılım birleşenleri olarak temsil edilmekte ve sağlayıcılar tarafından Internet (bulut) üzerinden sunulmaktadır. Hizmetlerin İnternetinde, çeşitli pazar oyuncularından gelen bulut-tabanlı geliştirme ve servis platformları basitçe web-uyumlu hizmetlerin geliştirilmesi ve sunulması opsiyonu sağlamaktadır.

Hizmetlerin İnterneti geleceğin interneti için en büyük potansiyel büyüme alanlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Özellikle işle ilgili hizmetler internet kullanılarak sunulacak ve büyük ölçüde gerçekleştirilecektir. Facebook ve Twitter gibi Web 2.0 uygulamaları temelde tüketici/bireyleri hedeflerken, Nesnelerin ve Hizmetlerin İnterneti temel olarak şirketleri ve kamu idaresini hedef almaktadır. İnternet arama motorları son on yıl içerisinde bilginin bulunmasını mümkün kılmıştır. Artık semantik teknolojiler uygun hizmetleri bulacaktır. Diğer şeylerin yanında buna, hizmetlerin tanımlanmasına imkan veren, USDL (Birleştirilmiş Servis Açıklama Dili) olarak bilinen yeni bir internet standardı destek vermektedir. [1]


[1] Kaynak: Internet der Dienste, Lutz Heuser, Wolfgang Wahlster, Springer, acatech (Almanca)

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti her tür nesnenin, cihazların ve kişilerin evrensel bir dijital ağda entegre edilmesine yönelik teknolojik vizyondur. Nesnelerin tekil bir anahtarı bulunmaktadır ve 'akıllı' ortamda bulunmakta/hareket etmektedirler.

Wikipedia'ya göre::

(Almancadan tercümedir)

"Nesnelerin İnterneti" (veya kısaca IoT) terimi bilgisayarın (kişisel) cihaz olarak nasıl artan şekilde yok olduğunu ve yerini "akıllı nesnelere" bıraktığını tarif etmektedir. Mevcut durumdaki gibi insanların dikkatine tabi bir nesne olmak yerine "Nesnelerin İnternetinin" insanlara işlerinde zarif biçimde yardımcı olması amaçlanmaktadır. Gittikçe daha da küçülen tümleşik bilgisayarlar insanlara, onların dikkatini dağıtmadan veya pek fark edilmeden yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Örneğin muhtelif sensörlere sahip -giyilebilir- minyatür bilgisayarlar doğrudan giysi parçalarına yerleştirilmektedir. [...]

Nesnelerin İnterneti, tekil olarak tanımlanabilir fiziksel objelerin (nesnelerin) web-benzeri bir yapıdaki sanal temsille bağlanması anlamına gelmektedir. Artık sadece insan katılımcılardan değil, aynı zamanda nesnelerden de oluşmaktadır. "Nesnelerin İnterneti" terimi 1999 yılında Kevin Ashton tarafından uydurulmuştur ve konsept Auto-ID Labs'ın faaliyetleriyle popüler hale gelmiştir.

RFID kullanılarak otomatik tanımlama sıklıkla Nesnelerin İnternetinin temeli olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte nesneler barkod veya 2B barkod kullanılarak da tekil olarak tanımlanabilmektedir. Sensör ve eğleyiciler gibi birleşenler fonksiyonları eylemlerin durumu / ifasının tespitini kapsayacak şekilde genişletmektedir. Nesnelerin İnternetinin genişletilmiş tanımları gelecekteki internet ile olan bağlantıya ve ilgili araştırma konularından ayrılmaya vurgu yapmaktadır."

Siber fiziksel sistemler (CPS)

Siber fiziksel sistemler

  • ...tümleşik sistemleri içeren ve haberleşebilen nesneler, cihazlar, makineler ve lojistik bileşenlerdir
  • ... İnternet üzerinden ve İnternet servislerini kullanarak haberleşebilir
  • ... birbirleriyle ağ oluşturabilir ve özerk biçimde ve insanlarla birlikte merkezi olmayan şekilde karar alabilir.

Wikipedia'ya göre:

(Almancadan tercümedir)

" Siber fiziksel sistem (CPS) İnternet gibi bir veri altyapısı üzerinden haberleşebilen IT/ yazılım bileşenleri ile mekanik ve elektronik parçalardan oluşan ağ anlamına gelmektedir. Bir siber fiziksel sistem son derece karmaşıktır. Siber fiziksel sistemler tümleşik sistemlerin kablolu veya kablosuz haberleşme sistemleri aracılığıyla ağ haline getirilmesi suretiyle oluşturulmaktadır. Terim, Almanya genelinde elektrik şebekesinin daha da geliştirilmesi, akıllı bir elektrik şebekesi gibi büyük, merkezi olmayan, karmaşık sistemlerin araştırılması ve geliştirilmesi ve belirli üretim ihtiyaçlarına son derece dinamik şekilde adapte edilebilecek yenilikçi endüstriyel üretim tesislerinin tasarlanmasına dair yeni, teorik bir temele ihtiyaç duyulmasından ortaya çıkmıştır.[...]

Siber fiziksel sistemlerin kullanım alanı çok geniştir. Uygulama alanları yüksek güvenilirlikli medikal ekipman ve sistemleri, ortam destekli yaşam sistemleri (AAL), IT trafik yönetimi ve ulaştırma lojistik sistemleri, arabalar için network haline getirilmiş emniyet ve sürücü yardım sistemleri, endüstriyel proses kontrol ve otomasyon sistemleri, sürdürülebilir çevre etki ve izleme sistemleri, enerji kaynağı yönetim sistemleri, askeri sistem networking sistemlerini ve haberleşme ve kültürle ilgili altyapı sistemlerini kapsamaktadır.

Daha fazlasını öğrenin

Broşür

Endüstri 4.0 yaklaşımlarına göre Lean (Yalın) Akıllı Fabrika

Endüstri 4.0 Tanıtım Yazısı
Endüstri 4.0 Tanıtım Yazısı

Endüstri 4.0 Tanıtım Yazısı

Basılı Nüsha olarak Tanıtım Yazısı

Ücretsiz nüsha alın.

Endüstri 4.0 Tanıtım Yazısı

Dijital Nüsha olarak Tanıtım Yazısı

PDF olarak alın.

Son ziyaret edilen