Bir sistemde üç süreç
Bir lastik çok sayıda bileşenden oluşur. Gövde yapısı; naylon, çelik ve hibrid tellerden yapılan tekstil katmanlardan oluşur.
Bir cap-strip sistem yüksek kaliteli cap ply şeritleri üretir. Bu cap ply şeritler, kauçuklanmış naylon ya da hibrid tellerden yapılır. GfA cap strip sistemi lastik yapımında devrimsel bir gelişmedir. Bu sistem üç prosesi bir tek sistemde birleştirir.
Cap-strip sistem ile şerit üretiminin faydaları:
- Tekstil ile üretilen lastiklere göre daha az bağlantı yeri/oransızlık
- Üretim “splice” olmadan gerçekleşir (Mini dilme makinesinde silindirler yaklaşık 600 m sonrasında uç uca bağlanırlar. Bu da üst üste binme, oransızlık ve bağlantı yeri gibi uyumsuzluklara sebep olabilir)
- Cap-strip sistemi üç prosesi tek bir sistemde birleştirir
- Calander kapasitesinde yer,örneğin: çelik kordlar – daha az dönüştürme süresi ve maliyet ( çelik-naylon)
- Daha esnek üretim
- Cap-strip yanal olarak kesilmemiş kordlar ile üretir. Mini dilme makinesinde her zaman kord aralarından kesmek mümkün değildir. Bunun sonucunda kordlar sol ve/veya sağdan kesilebilir. Bu da şeritlerin sol ve/veya sağdan kauçuk ile kaplanmamasına sebebiyet verir ve sarımda problere yol açabilir.
- Calanderde kesim prosesinde kaplama problemleri her üç makinede de görülebilir. Calender süreci esnasında kaplanmış katman tekstil katlar ile sarılır. Maxi dilme kesim makinesinde bu sarım açılır ve yaklaşım 120 mm genişliğindeki makaraya yeniden sarılır. Bu makaranın Mini dilme kesim makinesinde açılması yapışkan ya da ayrık katmanlar olarak sonuçlanabilir ve bu da sarım esnasında tekrardan problere yol açabilir.